luni, 3 august 2009

Pe malul Dunarii

(Mic ghid turistic pentru cei ce doresc sa petreaca o zi plina, pe malul Dunarii)
... incep azi, cu descrierea zilei de 23.07.2009,

Pentru ca la noi e in concediu o familie de prieteni din Bucuresti, ne-am propus azi, vizitarea Manastirii Weltenburg (~100 km. de Augsburg) situata la est de Kehlheim, pe Cheile Dunarii - una dintre atractiile turistice de-a lungul traseului cunoscut de intreaga lume sub numele "die Romantische Starße" .
In timpul Imparatului Augustus, romanii au colonizat teritoriul Bavariei, la sud de Dunare, astfel incat, vrei-nu-vrei peste tot aici descoperi urme ale acestora.
Primul nostru popas a fost Castelul Abusina- castrul roman datand anul 80 e.n. Pe timpul Imparatului Titus, aici a fost construita o fortareata unde a fost trimis un detasament din Cohors III, ce a primit sarcina de a supraveghea acest punct de frontiera, pozitie strategica pe Dunare.
In anul 110, Imparatul Traian (dupa ce in 101-106 a cucerit Sarmizegetusa si colonizat Dacia), a vizitat aceasta garnizoana si a ordonat- printre altele, chiar si construirea unei Therme, cu o suprafata de 60x30 metri, constituita din: Caldarium, Sudarium si Frigidarium, asa cum explica panourile din expozitia in aer liber.

Ne-am continuat drumul spre Kloster Weltenburg - manastirea benedictina fiind cea mai veche din Bavaria. Manastirea a fost construta incepand cu 617 si an de an a fost marita, reconstruita dupa lupte sau razboaie, restaurata, salvata de sub mania cu care, din cand in cand s-a revarsat Dunarea.

Aici, calugarii au invatat printre altele ca, prin fermentarea anumitor cereale se obtine o bautura hranitoare si buna la gust si calitatea apei folosita la producerea berii, precum si tehnica uscarii si fermentatiei le-a adus renume. Asa s-a desfasurat aici o manufactura- cea mai veche Brauerei din lume, cu atest din anul 1050 si a carei traditii s-a dezvoltat pana in zilele de azi. Ca atare, Klosterbrauerei Weltenburg a obtinut in 2004, 2006 si 2008 distinctia"World Beer Award" pentru cea mai buna bere din lume!
Dupa ce ne-am racorit trupul cu "bautura naturala cu aport mare de vitamine si minerale" ne-am innobilat si sufletul prin vizitarea bisericii din manastire. O mica bijuterie, datand 1780, construita si pictata sub indrumarea si dupa planurile arhitectului italian Andrea Pozzo- cel care a devenit ceebru prin "Trope l'oeil". Cu forma eliptica si o cupola la 20 m. inaltime, sustinuta de 8 piloni de marmura de Weltenburg, bogata in picturi si statuete, biserica nu poate fi incadrata perfec nici in rococo nici in baroc, combinatia celor doua stiluri conferindu-i un farmec aparte.

La iesire. am incercat sa ne rupem de forfota turistilor si am luat o poteca pe deal in sus, o parabola intre credinta si o priveliste minunata...
Am aruncat cu pietre plate in Dunare, facand concurs "care pluteste cel mai lung"; apoi am adunat pietre deosebit colorate care inainte de "concursul de frumusete" au asteptat in sandalele cele mai mari (:-))...

Ne-am bucurat cand in masina am regasit placuta tempratura de 21°, cel puti 8° mai putin decat temperatura oferita de frumoasa zi de vara si ne-am contiuat pelegrinajul spre Kehlheim, pe Michelsberg- un "munte" ce priveste mandru peste Dunare, de la o inaltimea de doar 126 m. dar pe varful caruia se inalta in toata splendoarea Befreiungshalle.
Aceasta bijuterie arhitectonica a fost ridicata ca omagiu adus celor ce au luptat impotriva lui Napoleon (1812). Constructia a inceput in 1842 si a durat 21 de ani, regele Ludwig I al Bavariei a dictat personal textul ce este incrustat in marmura podelei, la intrare in sala impozanta.
Cu o inaltime de 45 m. si un diametru de 29 m., sala e inconjurata de statui uriase din marmura alba de Carrara, ce reprezinta zeite ale victoriei, o alegorie a originii poporului german. Capodopera renumitului Johann Halbig, are numarul 18 ca numar sacru, onor la batalia de la Leipzig si cea de la Waterloo, care au fost castigate intr-o zi de 18! Astfel, cele 18 zeite sunt inconjurate de 54(18x3) ingeri din marmura alba de Tirol, intre ele sunt 17 scuturi din bronz placat cu aur si purtand numele bataliilor si razboaielor de eliberare; sunt 18 nise, 18 contraforti si (18x7=) 126 trepte ...Efortul urcarii lor s-a meritat! Doua terase exterioare ofera privelisti minunate in 360°, iar in balconul interor ramai cu respiratia taiata in fata splendorii arhitectonice vazuta din aceasta perspetiva!

Stropii reci si mari ai ploii ce tocmai s-a pornit, au facut posibila trecerea rapida din starea de contemplare la realitatea zilei si coplesiti de frumusetile vazut, am urcat in masina si am pornit mai departe, comentariile pastrandu-ni-le pentru ziua ce a urmat, cand am avut timp sa vizionam impreuna fotografiile facut.
Scriind aceste randuri, constat cu uimire inca o data ca nimic nu e o simpla intamplare! Furtuna care s-a iscat ca din senin ne-a intarit mai mult convingerea ca cel mai bun lucru ce-l mai putem face in continuarea dupa-amiezii este Limes Therme Bad Gogging – o varianta moderna a Thermei romane, cu vizitarea careia de altfel ne-am inceput ziua...
Pe terasa inchisa a unei pensiuni tipic bavareze, am servit masa de pran-tarziu, constand in snitel, cartofi prajiti si salata asortata si am privit cum vantul puternic flutura steagul Freistaat Bayern din curticica cocheta si cum un motan se strecoara printre ghivecele cu flori, cautand grabit o intrare in casa....

Dupa mica agitatie produsa la intrarea in Therme - chip ce preia informatii cu privire la intrare si nota de consum, vestiar cu cabine cu inchidere semi-automata, etc. - am inchis in sfarsit usa stressului si incet -incet am inceput sa ne destindem, urmand sfatul lui Horatiu "carpe diem" savuand fiecare moment oferit de oaza de sanatate in care tocmai am invadat.
La simplul contact cu binefacatoarea apa termala, am simtit cum corpul ni se destinde si se regenereaza, stressul si tensiunile se dilueaza. Izvoarele de apa sulfuroasa, bogate in natrium-hidrogencarbonatclorid, cunoscute de pe timpul romanilor, sunt indicate in primul rand in tratarea si prevenirea bolilor aparatului locomotor, al sistemului nervos, ale aparatului genital, ale aparatului respirator, in terapia bolilor gastro-intestinale si a afectiunilor renale. Apa la 28°, 36° , 42°, in 15 bazine care mai de care mai frumoase, ofera o paleta bogata de desfatare: jacuzzi, canal cu jet de apa, fotolii cu hidromasaj, diuze dispuse la diferite inaltimi, astfel in cat fiecare segment muscular sa fie eliberat de tensiunile nocive. Incaperile de reculegere (Tepidarium, Laconium) ofera ambienta antica, romana, te simti rapit intr-o alta lume...In ambianta de vis te lasi condus de la o sauna la alta, in parfumurile fine de plante miraculoase si uleiuri eterice nobile. Am facut exact ce a zis Cicero "Suum cuique" si am folosit fiecare clipa dand corpului, sufletului si mintii, ceea ce merita!
Cu greu am acceptat ideea ca e aproape ora inchiderii si ca de fapt, noi locuim intr.o alta lume....
Ne-am propus insa sa repetam evadarea in acest paradis cat mai curand, ceea ce am si facut, dar asta e o alta poveste...
26.07.2009

Ziua de sambata a inceput cu mic-dejun bavarez: Weißwurst mit süßem Senf und Brezel, adica: carnaciori albi (din carne de vitel ) cu mustar dulce si covrig, dupa care am facut o tura pe la magazinele cu profil de gradinarit, pentru ca ne-am dorit un "Dus pentru Codi". Dupa ce am rezolvat cu succes misiunea si toata lumea a fost multumita...ne-am indreptat spre Königstherme in Königsbrunn Sub deviza "Petrece o zi regeasca in therma regelui" ne-am propus un nou rasfat in binefacatoarele ape termale. Pentru ca cel mai important in viata e sa ne pastram sanatatea organismului si a mintii, am profitat din plin de bazinele si saunele ce variaza de la luxos la confotrabil, facute anume sa satisfaca fiecare dorinta wellness. Ambianta de vis, desfatare pentru corp, minte si suflet a reusit din nou sa ne rupa de rutina de zi cu zi -ce ne stoarce de energie! Sali cu nume ciudate: Romantic, Melodie, Balans, Suavitate, confera intimitate si confort iar raionul Osaman: Hamam, Rhassoul sau Baia cu plante medicinale, cu mozaicuri in culori si forme fascinante, cu miresme delicate, te poarta parca intr-o poveste din 1001 de nopti. Daca mai punem la socoteala si vremea capricioasa care ne-a oferit dupa ploaie si nori negrii, un curcubeu in toata splendoarea...atunci putem spune ca si Caesarii ar fi crapat de invidie!

La capatul acestei superbe zi ne-am simtit ca dupa un miniconcediu sau mai bine zis ca noi-nascuti!
(dupa 6 ani - acelasi traseu AICI)

6 comentarii:

  1. Ce pot sa spun?! O prezentare excelenta,mai ales ca-i "prima pagina de blog" - fac aceasta "observatie" gandindu-ma la "prima mea pagina de blog"...
    Ti-am scris de cateva ori ca tare-mi place sa citesc ce scrii despre locurile pe care le vizitezi: e ca si cum as fi fost acolo... :)
    Multa incarcatura istorica in aceste locuri si sibmolism - ma refer acum la cifra 18. Privelistea minunata ce se deschide de pe acea poteca din apropierea manastirii chiar e o parabola: maretia naturii, creatia desavarsita... :)
    Nu trece neobservat curcubeul! :) Si-mi plac pietrele! :)
    La multi ani de blog si de viata! :) Sanatate, armonie si putere de munca! Si belsug! Iar imi amintesc ce ai scris si mi-a placut: "decat sarac si bolnav mai bine bogat si sanatos"! :))
    Imbratisari si pupici cu drag! <3
    P.S. Acum... ma intorc in prezent, pe vis si relaitate 2. :) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. repet: astazi m-ai dat gata cu sensibilele tale comentarii ♥ iti multumesc!
      dupa cum bine vezi, esti primul si singurul comentator al primului meu articol de blog :)
      trimit ganduri bune inapoi, insotite de pupici si imbratisari <3

      Ștergere
  2. Draga Carmen, multi ani in blogging iti doresc! Si atunci si acum scrii la fel de fain!
    Pietre, scoici, cu greu ma abtin sa nu adun spre disperarea sotului. :)
    pupicei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela draga, iti multumesc mult :-*
      :)) eu însa umplu pungutele cu pietre si scoici si nisip, la fiecare concediu :))
      xoxo

      Ștergere